Noc na Vídeňskem letišti?
Dobrý den,
ráda bych se zeptala zkušenějších cestovatelů na situaci, kterou nyní řešíme. Chystáme se na měsíc na dovolenou, ale moje mamka se k nám přidá jen na dva týdny. Má zakoupenou zpáteční letenku z Vídně, přičemž přílet zpět do Vídně má bohužel až v 11 hodin večer. Mamka neumí anglicky ani německy a na letištích se nevyzná, proto hledáme nejlepší řešení, jak by mohla bezpečně zvládnout návrat do Brna.
Zvažujeme několik možností:
1. Přespat na letišti – Existuje na vídeňském letišti bezpečná zóna, kde by mohla mamka přespat do rána a poté jet autobusem do Brna a dal? Pokud ano, kde přesně se tato zóna nachází?
2. Parkování auta – Druhá možnost je, že bychom jí nechali naše auto na parkovišti. Vybrala bych nejlevnější parkoviště, které je jen jednu zastávku vlakem od letiště. Nejsem si ale jistá, jestli by zvládla najít cestu k vlaku, koupit jízdenku a auto pak vyzvednout, když nemluví cizími jazyky a nikdy to nedělala. Vím že na další letiště jezdí autobusy, ale nechce se mi popravdě platit ty ceny:( To je až Nejsnažší možnost.
3. Noční vlak nebo autobus. Vzhledem ale k tomu, že potom z Brna potřebuje pokračovat dál do České Třebové. Tak když vidím ty přestupy, úplně si nejsem jistá, jestli by to bylo nejlepší řešení.
Budu moc vděčná za vaše rady a zkušenosti s podobnými situacemi. Jak byste to řešili vy, pokud by šlo o vaši maminku nebo babičku?
Děkuji moc za pomoc!
Podľa toho, čo píšeš, najlepšie riešenie je poprosiť niekoho z rodiny, alebo dobrého známeho, trebárs aj za úplatu, aby matku vyzdvihol na letisku a prípadne s ňou prespal v letiskovom hoteli a ráno ju odviezol domov.
Druhá možnosť je, ubytovať sa v jednom z dvoch hotelov priamo na letisku, cena približne 140 - 200€, podľa termínu. Je určitá šanca, že na recepcii bude slovenský alebo český gastarbaiter.
Na letisku ešte pred kontrolou sú kapsule na spanie, ale sú dosť drahé a musia sa dopredu objednať. Neviem, či by zvládla sa tam ubytovať.
Posledná možnosť je prespať, alebo skôr predriemať posediačky na lavičkách pri batožinových pásoch.
To z Vás musí mít určitě radost. Namočit ji do takového výletu a pak ji nechat na letišti. Co třeba zajistit taxi na vlakové nádraží a lístek na vlak ?
Jestli neumí cizí jazyky tak nejlepší je vzít si bus co odjíždí v 00:50 směr Brno (Gepard express). Ven z letiště najde na 99 % bez problémů a pak stačí sledovat čísla a najít odjezd ze dvojky (jestli pořád jezdí odtud :)).
Tak ideálním řešením by samozřejmě bylo, aby se přidala na těch posledních 14 a vracela se s vámi, ale to by zase nezvládla odlet. Takže jak zde bylo již doporučeno, objednat jí někoho, kdo ji tam večer vyzvedne a převeze přes hranice. Tady přespí v hotelu a zbytek už snad zvládne sama.
Odvoz z VIE do Brna se dá pořídit taxíkem nebo podobnou dopravou za cca stejné ceny jako stojí výše uvedené hotely. S řidičem se domluví telefonicky česky, vyzvedne ji dle domluvy třeba před letištním NH hotelem, kam není problém z letiště trefit, je to pár kroků. V říjnu jsme tak řešili odvoz 5 lidí pozdě v noci. Z VIE do Brna včetně rozvozu 4 lidí po celém Brně a odvoz pátého ještě 20 km za Brno za +-4000 Kč.
Jsem minutu googlil a třeba https://lowcosttaxi.sk/ nabízí v náhodném dni v lednu v noci VIE - Brno za 139 €. Není to zadarmo, ale každá sranda něco stojí...
Na vídeňském letišti řádí tlupy homosexuálních imigrantů, kteří tam po nocích znásilňují pasažéry. Moc se o tom v rámci multikulti korektnosti nemluví. Je to tam veřejné tajemství.
Podle mě nejschůdnější a nejlevnější varianta je, aby odjela ještě v noci do Brna (po 23 hodině jede zmíněný Gepard - i vlak, RegioJet i Flix, spojů je dostatek, před příletovou halu k zastávce určitě trefí) a do Brna ať pro ni někdo přijede, pokud tam není přípoj.
Co možné zpoždění letu x ujeté poslední spoje Gepard, Flixbus, ...? Taková mamka mluvící jen česky, která se na letišti neorientuje, by z toho mohla mít dost stres...
hugonovak napsal(a):Podľa toho, čo píšeš, najlepšie riešenie je poprosiť niekoho z rodiny, alebo dobrého známeho, trebárs aj za úplatu, aby matku vyzdvihol na letisku a prípadne s ňou prespal v letiskovom hoteli a ráno ju odviezol domov.
Druhá možnosť je, ubytovať sa v jednom z dvoch hotelov priamo na letisku, cena približne 140 - 200€, podľa termínu. Je určitá šanca, že na recepcii bude slovenský alebo český gastarbaiter.
Na letisku ešte pred kontrolou sú kapsule na spanie, ale sú dosť drahé a musia sa dopredu objednať. Neviem, či by zvládla sa tam ubytovať.
Posledná možnosť je prespať, alebo skôr predriemať posediačky na lavičkách pri batožinových pásoch.
To jsme samozřejmě zvážily, ale většina rodiny bydlí právě v zahraničí a tím jak je to daleko, tak bohužel není nikdo. Mamka si takhle koupila letenku víceméně jako překvapení, že stráví kousek dovolené s námi a teď bych ji s tím problémem ráda pomohla. Nicméně určitě nebude platit 200e za hotel :( To by se fakt vyplatilo koupit novou letenku. Ale to mamka nechce. Je právě i svolná s nocí na letišti, což se mi moc nelíbí. Zároveň si ale pamatuji, když jsem dřív z letiště Vídeň lítala, tak tam byly takové obrovské černé sedačky, na kterých jsem kolikrát čekala na svůj let. To je ale možná jen na odletech?
Philcz84 napsal(a):Jestli neumí cizí jazyky tak nejlepší je vzít si bus co odjíždí v 00:50 směr Brno (Gepard express). Ven z letiště najde na 99 % bez problémů a pak stačí sledovat čísla a najít odjezd ze dvojky (jestli pořád jezdí odtud :)).
Díky moc a tenhle autobus odjíždí normálně před halou z te dvojky, tam kde studenagency? A lístky koupí případně kde? Děkuji moc za super tip
mirjur napsal(a):Podle mě nejschůdnější a nejlevnější varianta je, aby odjela ještě v noci do Brna (po 23 hodině jede zmíněný Gepard - i vlak, RegioJet i Flix, spojů je dostatek, před příletovou halu k zastávce určitě trefí) a do Brna ať pro ni někdo přijede, pokud tam není přípoj.
no regio nejezdi, ale flixbus me vubec nenapadl. Diky
divan napsal(a):Co možné zpoždění letu x ujeté poslední spoje Gepard, Flixbus, ...? Taková mamka mluvící jen česky, která se na letišti neorientuje, by z toho mohla mít dost stres...
Proto jsem navrhoval bus v 00:50 je tam veliká časová rezerva a nemusela by mít stres (záleží co je to za let a jaký mívá zpoždění). Hezky by to pak navazovalo i na vlak do Třebový ve 3:10
divan napsal(a):Odvoz z VIE do Brna se dá pořídit taxíkem nebo podobnou dopravou za cca stejné ceny jako stojí výše uvedené hotel
A tím si pomůže jak? Dá ranec za taxík a skončí ve dvě ráno v Brně, nádražní hala je zavřená a kolem se potuluje všemožná verbež.
Ne mamka zas není devadesátiletá Neschopná babička:))
Běžně cestuje s turisty no nebo partou kamarádek po Evropě a chodí pochody. Jen prostě neumím mluvit a většinou se s lidmi sveze. I teď nás víceméně chtěla překvapit a tak si koupila letenku. Bohužel takhle hloupě no. Jsem si jistá, že to zvládne, spíš bych ráda, aby to bylo pro ní co nejvíc komfortní a nebloudila někde
Petr76 napsal(a):[citace="divan"]
Odvoz z VIE do Brna se dá pořídit taxíkem nebo podobnou dopravou za cca stejné ceny jako stojí výše uvedené hotel
A tím si pomůže jak? Dá ranec za taxík a skončí ve dvě ráno v Brně, nádražní hala je zavřená a kolem se potuluje všemožná verbež.
[/citace]
Ketsirkova napsal(a):no regio nejezdi, ale flixbus me vubec nenapadl. Diky
RJ jede 23:35, ale možná je to moc brzy po příletu... :-)
Ketsirkova napsal(a):[citace="Petr76"]
[citace="divan"]
Odvoz z VIE do Brna se dá pořídit taxíkem nebo podobnou dopravou za cca stejné ceny jako stojí výše uvedené hotel
[/citace]
Prosím a jak to v noci v tom brněnském nádraží funguje, když je zavřená hala?:(
[/citace]
Gepardem nebo RJ po půlnoci odjet z letiště, aspoň bude mít rezervu, kdyby měl let zpoždění a v klidu si najde zastávku. Pak bude kolem 2 ráno v Brně a ve 3 jezdí už vlak na Českou Třebovou, popř před půl pátou, jede další. Na letišti určitě mít strach nemusí, Brněnský nádraží je v noci horší 😜
Pokiaľ je to normálna akčná seniorka pre ktorú to nie je prvá cesta mimo ČR a jediný problém je, že sa nedohovorí cudzím jazykom, príde mi ako najjednoduchšia možnosť č. 2 s variantou parkovania na Mazur. Bus ide zdarma každých cca 20 min, je výrazne označený, odpadá problém s nutnosťou nákupu lístkov niekde v automate (aj keď teraz si nie som celkom istý, ale mám pocit, že tie automaty na lístok na vlak išli prepnúť aj do češtiny).
Na nádraží se dostane z podchodu, který vede do Vaňkovky, vedou z něho schody přímo k nástupištím. Ale už se mi asi 2x stalo, že byla hala v noci normálně otevřená.. (ve 2 ráno)
Podle mě brněnské nádraží v noci zavřené není. Několikrát jsem jel ve 2:15 vlakem do Vídně a normálně otevřená hala, okolo třetí odjíždí další spoje... možná čekárny jsou zavřené, to netuším.
Ketsirkova napsal(a): Prosím a jak to v noci v tom brněnském nádraží funguje, když je zavřená hala?:(
Je otevřený přístup k tunelu k nástupištím (podchodem), ale hlavní budova je zavřená.
Tak nejednoduší je dle mého (já to takto už párkrát absolvoval) stáhnout se vlakem do centra a ubytovat se někdy v okolí Hbf je tam toho hromada za poloviční ceny než přímo na letiště.